Ο Σύνδεσμος απευθύνεται διακλαδικά στους συναδέλφους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς εν ενεργεία και εν αποστρατεία.
Στους ελαφράς υπηρεσίας-υπηρεσίας γραφείου-υπηρεσίας ξηράς-υπηρεσίας εδάφους.
Σε αυτούς που βρίσκονται σε μακρά αναρρωτική άδεια.
Σε συναδέλφους με συζύγους και τέκνα με προβλήματα υγείας, όπως επίσης και τα μέλη όλων των παραπάνω.

Παρασκευή, Μαΐου 15, 2020

Αιχμηρή δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΥΣΕΚ για το Επίδομα Γραφείου Ένεκα Παθήματος στην ΥπηρεσίαΘΕΜΑ:
Χορήγηση Μηνιαίου Επιδόματος Γραφείου λόγω Ανικανότητας Ένεκα  Παθήματος στην Υπηρεσία

ΣΧΕΤ:
α.
β.
γ.
Ν. 3554/ΦΕΚ Α΄ 80/16-4-2007(άρθ. 1 παρ. 5)
Ν. 3938/ΦΕΚ Α΄61/31-3-2011(άρθ. 16 παρ. 1)
Ν. 4472/ΦΕΚ Α΄74/19-5-2017 (άρθ. 127 παρ. στ)

δ.
ΚΥΑ 6199 Φ.514.2/2018/ΦΕΚ Β΄ 15/11-1-2018 (Π.Σ) 

ε.
στ.

ΚΥΑ 6002/18/10-α/ΦΕΚ Β΄ 94/23-1-2018 (ΕΛ.ΑΣ)
ΚΥΑ 2822.10/4885/2018/ΦΕΚ Β΄ 180/26-1-2018 (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ)

Το μηνιαίο επίδομα γραφείου λόγω ανικανότητας ένεκα παθήματος στην υπηρεσία άρχισε να καταβάλλεται από το 2007 σύμφωνα με το (α) σχετικό και ανερχόταν στο πόσο των 100. Εν συνεχεία το 2011 το επίδομα διαμορφώθηκε στο ποσό των 300 σύμφωνα με το (β) σχετικό. Σύμφωνα με το (γ) σχετικό, ορίζεται ότι το επίδομα γραφείου λόγω ανικανότητας παθήματος στην υπηρεσία παρέχεται σε όλα τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και εξακολουθεί να καταβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και το ύψος του επιδόματος έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με το (β) όμοιο. Το 2018 εκδόθηκαν κοινές υπουργικές αποφάσεις σύμφωνα με τα (δ), (ε) και (στ) σχετικά μόνο για τα Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικούς, Συνοριακούς Φύλακες, Ειδικούς Φρουρούς), Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.), έχει αποστείλει συνεχείς επιστολές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητώντας να λυθεί το εν λόγω θέμα για λόγους ισονομίας και όχι διάκρισης. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 ο Σύνδεσμος δέχθηκε επίσημη πρόσκληση και παρευρέθη στη σύσκεψη της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων (ΔΕΚΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), υπό την παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Ένα από τα θέματα όπου και συζητήθηκαν ήταν και η  χορήγηση μηνιαίου επιδόματος γραφείου λόγω ανικανότητας ένεκα παθήματος στην Υπηρεσία. Ο Σύνδεσμος κατέθεσε στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή σε υπόμνημα όπου και του ζητήθηκε από τον ίδιο, τα απαραίτητα στοιχεία για το επίδομα γραφείου.

Το 2015 ο κύριος Δ.Σ., όπου είναι Μέλος και Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.), διεκδίκησε και δικαιώθηκε ως το μοναδικό Στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων έως και σήμερα για το επίδομα γραφείου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Εν συνεχεία ο εν λόγω Συνάδελφος εξουσιοδότησε τον Σύνδεσμο και συγκεκριμένα εμένα ως Πρόεδρο του Συνδέσμου και όχι ως αυτόνομο πρόσωπο για την απόφαση αυτή και έχει παραδώσει όλα τα απαραίτητα εκείνα έγγραφα τα οποία και επεξεργάζεται, παρακολουθεί και ήδη πράττει ο Σύνδεσμος μέσω του Νομικού Συμβούλου του. Η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εκδικάζεται την 1 Ιουνίου 2020 μετά από πολλές αναβολές και θα είμαι παρών ως ο μοναδικός νόμιμος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του εν λόγου δικαιωμένου δικαστικά Συναδέλφου.

Μετά λύπης μου για μια ακόμη φορά παρατηρώ στα social media κάποιους να προκαλούν σύγχυση στους Συναδέλφους Ειδικής Κατάστασης, γράφοντας διάφορα περί αυτού του θέματος χωρίς να έχουν καμία απολύτως βάση και στοιχεία γι΄αυτό. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και περαιτέρω σύγχυσης από διαφόρους, απευθύνομαι στους Συναδέλφους Ειδικής Κατάστασης ως Πρόεδρος του Συνδέσμου, γνωρίζοντας απόλυτα το θέμα του επιδόματος γραφείου και παρακολουθώντας το στενά από την πρώτη στιγμή και τους ενημερώνω επίσημα ότι Συνάδελφοι οι οποίοι είναι στην κατάσταση Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους, δεν δικαιούνται το επίδομα γραφείου. Το επίδομα γραφείου και μετά τη δικαστική απόφαση όπου και ανέφερα προηγουμένως, το διεκδικεί ο Σύνδεσμος μόνο για τους Συναδέλφους Υπηρεσίας Γραφείου οι οποίοι είναι λόγω ανικανότητας ένεκα παθήματος στην Υπηρεσία. Όπως ακριβώς το προβλέπουν τα (δ), (ε) και (στ) σχετικά.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε κάποιους όσο και αν δεν τους αρέσει, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.) είναι ήδη αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και απόδειξη αυτού είναι η συμμετοχή του Συνδέσμου στη σύγκληση σύσκεψης της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών προβλημάτων (ΔΕΚΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και απόδειξη αυτού είναι η παρουσίαση της Πανελλήνιας Αθλητικής Εκδήλωσης ΑμεΑ ¨Ελπίδα για τη Ζωή¨, εκδήλωση η οποία έχει αναγνωριστεί ως θεσμός για τη χώρας μας από το Υπουργείο, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ο Σύνδεσμος τον κοινωνικό του χαρακτήρα σε Πανελλήνιο επίπεδο στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και χρόνιες παθήσεις. Είναι αναγνωρισμένος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και απόδειξη αυτού είναι η πρόσκληση του Συνδέσμου την 2 Νοεμβρίου 2019, όπου και συζητήθηκαν θέματα περί αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι αναγνωρισμένος από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και απόδειξη αυτού είναι η βράβευση του Συνδέσμου τα τρία (3) τελευταία χρόνια για το κοινωνικό έργο όπου και επιτελεί ο Σύνδεσμος Πανελλαδικά. Είναι αναγνωρισμένος από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ως το μοναδικό Σωματείο στις Ένοπλες Δυνάμεις που ασχολείται με την υγεία, την πρόνοια, τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και χρόνιες παθήσεις. Επίσης είναι αναγνωρισμένος από Πανελλήνιους Συλλόγους αναπηρίας και Σωματεία με θέμα την υγεία και την αναπηρία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που επανέρχομαι περί αυτού του θέματος και αναφέρομαι σε όσους δεν γνωρίζουν απόλυτα κάποια θέματα όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, καλό είναι θα είναι να ρωτάτε και όχι όσα ακούτε ή πιστεύετε εσείς σωστά και να προκαλείτε σύγχυση στους Συναδέλφους Ειδικής Κατάστασης με τα όσα αναφέρετε ή αναγράφετε. Καλό θα είναι να ρωτάτε τον Σύνδεσμο ως το μοναδικό αναγνωρισμένο Σωματείο στις Ένοπλες Δυνάμεις στα θέματα περί αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων, ο οποίος τα γνωρίζει και τα παρακολουθεί στενά. Η αναπηρία κύριοι είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι αν δεν το έχετε καταλάβει έως και σήμερα και δεν έχει ανάγκη καμιάς μικροπολιτικής από κανέναν. Τέλος προκαλώ τον οποιονδήποτε σε δημόσιο διάλογο και να μιλήσουμε για θέματα αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνο, ώστε να ενημερωθούν απόλυτα σωστά οι Συνάδελφοι Ειδικών Καταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, από να τους προκαλούν σύγχυση διάφοροι.Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου


Δημήτριος Χαλάστρας
ΕΜΘ Αλχίας (ΜΧ-ΥΓ)
6932467666